Dostupni linkovi

Dačić u EP : Srbija spremna za poglavlja, čeka političku odluku iz EU


Strateški cilj Srbije jeste članstvo u Evropskoj uniji i vlada u Beogradu je spremna da otvori prva poglavlja u pregovorima o tome, ali se čeka i na "političku odluku" unutar EU, jer je stav jedne moćne zemlje EU da se prvo mora otvoriti poglavlje 35 u kojem se traži normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

To je danas na okruglom stolu grupe "Prijatelji Srbije u Evropskom parlamentu" izjavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, naglasivši da je cilj ulaska u redove EU to da se srpsko društvo preobrazi i razvije na evropskim standardima ljudskih prava, vladavine zakona, političkog i ekonomskog sistema.

Zato želimo, dodao je on, da što pre otvorimo poglavlja, uz uvažavanje "realnosti u međunarodnim odnosima i EU" i činjenice da to u određenoj meri zavisi od napretka u dijalogu s Prištinom.

Dačić je ukazao na to da je u jučerašnjoj veoma teškoj rundi dijaloga Beograd-Priština u Briselu ostvaren određen napredak, ali nisu potpisani dokumenti, jer prištinska strana nije htela da prihvati ono što je zasnovano na Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa dve strane, a to je prvenstveno Zajednica srpskih opština.

On je napomenuo da su s tim u vezi rešeni "neki teški problemi", podvukavši da je Srbija predana uspehu dijaloga s Prištinom.

XS
SM
MD
LG