Dostupni linkovi

Podgorica: SDP pred rascjepom pristalice Brajovića napustile stranku


Sjednicu Glavnog odbora Socijaldemoktske partije Crne Gore, manje članice vladajuće koalicije, napustilo je krilo stranke koje je na nedavnom konkgresu podržalo poraženog protivkandidata Ivana Brajovića.

To krilo stranke je uoči Glavnog odbora podnijelo predsjedniku Ranku Krivokapiću platform u kojoj se tražilo da budući sastavi organa partije, uključujući potpredsjednike i Predsjedništvo, budu formirani prema odnosu koji je bio na Kongresu - 55 na prema 45 odsto.

UPlatformi se tražio i paritetni princip i za izbor generalnog sekretara, poslaničkih i odborničkih lista, kao i na svim pozicijama u izvršnoj vlasti.

Uz Ivana Brajovića stranku je napustilo još 15 članova GO.

Potpisnici platforme , na čelu sa Ivanom Brajovićem, tvrdili su da je platforma napravljuena u cilju očuvanja jedinstva stranke.

“Nakon glatkog odbijanja platforme, jasno je da Krivokapiću nije odgovarao jedinstven SDP”, rekao je Brajović nakon naputanja sjednice, dodajući da je Krivokapić odgovoran za cijepanje partije.

Na pitanje da li će ostati u Vladi, Brajović je rekao da su na tim funkcijama jer su zaslužili podršku biračkog tijela i da imaju legitimitet da budu na tim pozicijama, jer nijesu odstupili od programa na osnovu kog su dobili podršku na izborima.

Upitan da li će formirati drugu partiju i koji su dalji potezi, on je rekao da će blagovremeno obavijestiti javnost o daljim potezima.

Brajović je, upitan da li će u parlamentu nastaviti da djeluju kao nezavisni poslanici, rekao da će tako biti do dlajnjeg.

Iz SDP-a su juče na ovaj zahjev poraženog dijela partijesaopštili da ta stranka ima samo jedan Program, programsku deklaciju i Statut koji su dobili gotovo jednoglasnu podršku na Kongresu.

Oni su poručili da je namjera da se nepunih mjesec od Kongresa usvajaju slični dokumenti pokušaj dezavuisanja najvišeg organa partije.

XS
SM
MD
LG