Dostupni linkovi

Cipras najavio ostavku ako Grci prihvate sporazum


Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da će podnijeti ostavku ako Grci prihvate na referendumu sporazum sa kreditorima i pozvao građane da odbace taj prijedlog.

On je izjavio da bi ubjedljivo izjašnjavanje protiv mjera štednje pomoglo Grčkoj da pregovara o povoljnijem rješenju krize.

Grčki premijer rekao je na nacionalnoj televiziji da neće ostati na funkciji da bi provodio dodatne budžetske rezove, prenio je BBC.

"Tražimo od vas da to odbijete svom snagom duše, najvećom mogućom razlikom", rekao je Cipras i dodao da ne vjeruje da kreditori žele da Grčka izađe iz evrozone, jer bi troškovi bili "ogromni".

Program pružanja finansijske podrške Grčkoj ističe danas, u isto vrijeme kada ističe i rok da država plati Međunarodnom monetarnom fondu dug od 1,6 milijardi evra.

Grci će se na referendumu 5. jula izjasniti da li prihvataju prijedlog kreditora od 25. juna 2016. godine o provođenju reformi i dovršavanju programa isplate pomoći, kao i preliminarnu analizu održivosti grčkog duga.

"Ako grčki narod želi da nastavi mjere štednje u vječnost, što će nam onemogućiti da podignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti oni koji će to provoditi", rekao je Cipras.

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se sinoć ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini i iskazalo podršku prijedlozima Vlade Grčke.

Skup onih koji se zalažu za prihvatanje prijedloga stranih kreditora zakazan je za danas.

XS
SM
MD
LG