Dostupni linkovi

Poslanici PSBiH danas o ukidanju naknada za rad u upravnim odborima i komisijama


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na današnjoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut uz obrazloženje da bi se ostvarile značajne uštede u državnom budžetu, predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima.

Iz SBB-a pojašnjavaju da se naknade ostvaruju i kroz rad u brojnim komisijama, radnim i interresornim grupama, a sve se to obavlja tokom radnog vremena zbog čega ove osobe osim redovne plaće imaju i dodatnu naknadu za rad koja se odvija tokom istog perioda.

Ustavnopravna komisija Doma utvrdila je usklađenost ovih izmjena s Ustavom BiH, ali je Komisija za budžet i finansije odgodila izjašnjavanje o ovom zakonskom prijedlogu te je zaključeno da je potrebno da Ministarstvo finansija i trezora BiH, u roku od 15 dana, dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona.

Kolegij Doma zasjeda sutra uoči sjednice Predstavničkog doma kada će odlučiti da li će ova tačka ostati na dnevnom redu sjednice.

Pred poslanicima je i Izvještaj o nepostizanju saglasnosti Kolegija Doma o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).

XS
SM
MD
LG