Dostupni linkovi

Neuspeli sastanak makedonskih političkih lidera


Sastanak lidera četiri najveće političke partije u Makedoniji VMRO-DPMNE, SDSM, DUI i DPA završen je danas bez dogovora o višemesečnoj političkoj krizi koja potresa tu zemlju, objavli su makedonski mediji.

Liderima makedonskih partija Nikoli Gruevskom, Zoranu Zaevu, Ali Ahmetiju i Menduhu Tačiju pridružili su se na sastanku i ambasadori SAD i EU Des Bejli i Aivo Orav.

Po završetku razgovora nijedan od učesnika nije komentarisao tok pregovora, već su najavili da će detaljnije reakcije biti objavljene u partijskim saopštenjima.

Taj susret dogovoren je 19. juna, kada su se političke partije založile da na novom sastanku pokušaju da nađu izlaz iz višemesečne političke krize koja potresa Makedoniju, a ovih dana je VMRO-DPMNE zaoštrila retoriku.

Predsednik partije Gruevski, koji nema nameru da se povuče sa funkcije premijera, što je uslov SDSM, okrivio je te stranke Zaeva da minira dogovor i da želi da izbegne prevremene izbore.

VMRO-DPMNE je ponudila opoziciji superviziju rada ministarstva za finansije, unutrašnje poslove, rad i poljoprivredu.

Iz SDSM-a ostaju čvrsto pri zahtevu za ostavkom premijera Gruevskog, jer veruju da prevremene parlamentarne izbore, koji bi trebalo da prema sporazumu sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom budu održani krajem aprila 2016. godine, je može da organizuje vlada koju predvodi čovek koji je odgovoran za krizu.

Njihov poslednji ustupak je bio da se premijer povuče šest meseci pre održavanja prevremenih izbora.

Kako je javio reporter makedonske TV Telma, u isto vreme kada je u Klubu poslanika počeo sastanak lidera, desetak članova pokreta "Besa" je u neposrednoj blizini započelo protest jer, kako su rekli, ne priznaju Ahmetija iTačija za legitimne predstavnike interesa Albanaca u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG