Dostupni linkovi

SAD i Francuska traže nastavak pregovora o grčkoj krizi


Lideri Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, Fransoa Oland i Barak Obama, dogovorili su se danas da će zajedno raditi na ohrabrivanju svih strana da se vrate za pregovarački sto i reše grčku dužničku krizu.

"Dogovorili su se da udruže napore u prilog obnove pregovora, što će omogućiti brzo rešavanje krize i osigurati finansijsku stabilnost Grčke", navodi se u zvaničnom saopštenju kabineta francuskog predsednika, koji je danas telefonom razgovarao sa Obamom, prenosi agencija Frans pres.

I italijanski premijer Mateo Renci govorio je danas o situaciji u Grčkoj, i ocenio da će Grci na referendumu zakazanom za 5. jul glasati o članstvu Grčke u evrozoni.

"Poenta je da referendum u Grčkoj neće biti derbi između Evropske komisije i Ciprasa, već derbi između evra i drahme", napisao je Renci na svom nalogu na Tviteru, navodi Frans pres.

On se tako pridružio upozorenjima francuskog predsednika Fransoa Olanda i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkers, prema kojima će glasanje protiv predloga kreditora označiti izlazak Grčke iz evrozone i vraćanje na staru valutu, drahmu.

Istraživanja javnog mnjenja u Grčkoj govore da se većina građana protivi dodatnim merama štednje, ali da žele da Grčka ostane u evrozoni, zbog čega je ishod referenduma izuzetno teško predvideti, ocenjuje francuska agencija.

XS
SM
MD
LG