Dostupni linkovi

Zatražene mjere zabrane za Orića


Na današnjem ročištu u Sudu BiH Tužilaštvo BiH je predložilo određivanje mjera zabrane Naseru Oriću u vidu ograničavanja kretanja unutar Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, privremeno oduzimanje putnih isprava i redovno javljanje Policijskoj stanici Centar u Sarajevu, javlja klix.ba.

Odbrana ratnog komandanta Armije RBiH Nasera Orića, koju je predstavljala advokatica Edina Rešidović, kazala je da ne postoje dokazi za osnovanu sumnju jer su navodi Tužilaštva BiH bazirani na izjavama svjedoka koji su ili psihički neuravnoteženi, kao što je slučaj kod jednog svjedoka, ili nisu direktni svjedoci događaja koji se Oriću stavlja na teret.

Također, kazala je da ne postoji potreba za određivanjem mjera zabrane jer ne postoji bojazan da će Orić pobjeći, niti može utjecati na svjedoke.

Ona je dodala da je Orić po presudi Haškog suda oslobođen svih navoda optužnice koji su ga, prema komandnoj odgovornosti, teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela od decembra 1992. do marta 1993. godine što uključuje i selo Zalazje.

XS
SM
MD
LG