Dostupni linkovi

Kina najavljuje objavu svojih ciljeva o klimi


Kina, najveći svetski zagađivač, mogla bi da predstavi danas u Briselu svoje ciljeve za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte u pripremi za Međunarodnu konferenciju o klimi koja se održava u Parizu u decembru, piše danas zvanična kineska štampa.

"Očekujemo da će Kina takođe otkriti (u Briselu) svoj vrlo očekivan doprinos borbi protiv klimatskih promena, pre presudnih pregovora UN o klimi koji treba da se održe u Parizu", piše danas kineski list Čajna dejli (China Daily).

U Briselu se danas održava samit Kina-EU. Zvanični list naveo je reči kineske ambasadorke pri Evropskoj uniji Jang Janji, prema kojoj "Kina i EU imaju odlučujuću ulogu" u borbi protiv klimatskih promena, jednoj od "velikih pretnji s kojima se suočava svet".

Kineski premijer Li Kećijang je u poseti Briselu gde treba da učestvuje na samitu EU-Kina, pre nego što uveče ode u Pariz. "Ono što mogu da vam kažem jeste da su Kina i EU uložili znatne napore da unaprede pregovore o klimatskim promenama i da garantuju moguća ambiciozna rešenja tokom Konferencije u Parizu", rekla je Jangova.

Ona je rekla da će 17. samit Kina-EU biti delimično posvećen usvajanju zajedničkog pristupa pitanju klimatskih promena. Zajedničko saopštenje koje će biti izdato posle samita EU-Kina trebalo bi jasno da pokaže da oni preuzimaju obavezu da "konstruktivno rade" po pitanju klime.

U novembru prošle godine tokom posete američkog predsednika Baraka Obame Pekingu SAD i Kina obavezale su se prvi put u zajedničkom saopštenju da će smanjiti emisije štetnih gasova do 2030. godine. Peking nije naveo ciljeve tog smanjena, a najavio je da će to zvaničnjo objaviti tokom prvog polugodišta 2015. koje se završava u utorak.

Objava Kine je željno očekivana i zato što može da ima pozitivan efekat na drugu azijsku zemlju velikog zagađivača, Indiju. Univerzalni sporazum čije se usvajanje očekuje u Parizu na jesen treba od 2020. da preuzme obaveze dogovorene protokolom iz Kjota da se ograniči svetsko zagrevanje na dva stepena, preko čega stručnjaci predviđaju razorne efekte za planetu.

XS
SM
MD
LG