Dostupni linkovi

Izraelci presreli švedski brod za Gazu


Izraelska mornarica presrela je rano jutros švedski brod koji je pokušao da probije pomorsku blokadu Gaze i preusmjerila ga u jednu izraelsku luku, saopštili su vojska i aktivisti.

Vojska je objavila da je poslije diplomatske intervencije vlada naredila da se izvrši blokada broda "Marijane". Brod je pretresen u međunarodnim vodama bez primjene sile.

Na plovilu je bilo oko 20 aktivista, uključujući izraelskog poslanika arapskog porijekla Basela Gatasa i bivšeg predsjednika Tunisa Moncefa Marzukija.

Grupa "Flota slobode" objavila je na "Tviteru" fotografiju na kojoj se vidi grupa aktivista na brodu. U poruci se navodi da su izraelske snage presrele brod i usmjerile ga ka luci Ašdod.

Aktivisti su prethodno objavili da pokušavaju da privuku pažnju na blokadu i da neće pružati otpor ako ih zaustavi mornarica.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je pomorska blokada Gaze u skladu sa međunarodnim pravom i da ju je odobrila jedna komisija UN.

"Ova flota je samo demonstracija licemjerstva i laži koje samo pomažu terorističkoj organizaciji Hamas i kojima se ignoriše horor u našem regionu", rekao je Netanjahu nakon što je brod preusmjeren.

XS
SM
MD
LG