Dostupni linkovi

Sud BiH: Prvo ročište u predmetu Naser Orić


U Sudu BiH danas bi trebalo da bude održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću.

Orić je u petak, 26. juna, pušten na slobodu na osnovu odluke postupajućeg tužioca. "Postupajući tužilac nije tražio pritvor za Orića. Kada su predložene mjere zabrane, onda nema zakonskog osnova za zadržavanje u pritvoru", pojašnjeno je iz Suda.

Mjere zabrane koje je predložilo Tužilaštvo uključuju ograničavanje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

Postupajući tužilac je ocijenio da su predložene mjere dovoljne da se osigura nesmetano vođenje postupka. U slučaju nepoštivanja neke od predloženih mjera zabrane, može se pokrenuti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić uhapšen je 10. juna u Švajcarskoj prema potjernici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice.


XS
SM
MD
LG