Dostupni linkovi

Mogerini: Nije nemoguć dogovor s Iranom


Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je da nije nemoguće da svetske sile postignu sporazum sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje. Ona je upozorila da dolaze teški dani zbog toga što rok za postizanje sporazuma polako prilazi kraju, a krajnji rok je 30. jun.

“Ako je potrebno još nekoliko dana, prihvatićemo to. Biće teško, ali ne i nemoguće. Sve je stvar političke volje”, navela je Mogerini u Beču na sastanku s američkim, britanskim, nemačkim i francuskim ministrima spoljnih poslova.

U pregovorima učestvuju i Rusija i Kina.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus naveo je da dogovor izmiče s obzirom na to da postoji razmimoilaženje u temeljnim stavovima, a američke i iranske diplomate smatraju da je za premošćenje tih razlika potrebno još puno napornog rada.

Iranski ministar inostranih poslova Mohamed Zarif će se u Teheranu konsultovati sa državnim vrhom o aktuelnim pregovorima o nuklearnom programu.

Glavne nesuglasice nastale su oko tempa i vremena ukidanja sankcija Iranu u zamenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, kao i dogovor o prirodi mehanizama nadzora koji će jamčiti da Teheran neće prekršiti sporazum.

XS
SM
MD
LG