Dostupni linkovi

Mediji: Rusija predala svoju rezoluciju o Srebrenici kao kontru britanskoj


Ruska delegacija u UN podelila je članicama Saveta bezbednosti nacrt rezolucije o BiH, kao kontra predlog britanskom dokumentu o Srebrenici, potvrđeno je za B92.

List "Večernje novosti" oak navodi da je ideja Rusije da SB još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, Srbija će se najverovatnije u nedelju, još jednom, drugim pismom u poslednjih desetak dana, obratiti članicama SB kako bi ukazala na pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenici, koja neće doneti ništa dobro ni našoj zemlji ni celom regionu.

Prema informacijama "Večernjih novosti", Beograd će obavestiti članice SB da je i novi predlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmene i praktično samo smanjen broj upotrebe reči "genocid".

U pismu Srbije biće navedeno da britanski nacrt rezolucije baca stigmu na ceo srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim jednim potezom Srbi istorijski označe kao genocidna nacija.

Takođe, Beograd je u stalnim diplomatskim kontaktima pre svega sa dve stalne članice SB - Rusijom i Kinom, na čiju pomoć računa u ovoj važnoj političkoj, ali i istorijskoj bici na Ist Riveru.

Kontakti su ostvareni i sa nestalnim članicama SB Venecuelom, Španijom, Nigerijom, Čileom i Angolom, koje bi mogle da glasaju protiv britanske rezolucije ukoliko se nađe na dnevnom redu sednice 7. jula.

Gotovo je izvesno da će britansku inicijativu podržati još dve stalne članice, SAD i Francuska, a London se uzda i da će predstavnici Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda u Savetu bezbednosti podići ruku za usvajanje dokumenta.

Tako je trenutni odnos snaga u SB 8:7 za britansku inicijativu, što znači da bi rezolucija Londona prošla sa tesnom većinom. Za usvajanje dokumenata u SB potrebno je da glasa osam od 15 članica SB, pod uslovom da nijedna od stalnih ne uloži veto.

XS
SM
MD
LG