Dostupni linkovi

FIBA priznala regionalnu ABA ligu


Bord Svetske košarkaške federacije jednoglasno je priznao reorganizovanu regionalnu ABA ligu na sastanku u Budimpešti. To znači da će klubovi iz regiona i dalje moći kroz regionalno takmičenje da traže plasman u evropska takmičenja pod pokroviteljstvom ULEB – Evroliga, Evrokup – a da ne rizikuju da njihovi nacionalni savezi ne budu suspendovani i sprečeni da učestvuju na prvenstvima Evrope i sveta.

Posle korekcija dokumenata, FIBA je u petak u večernjim satima konačno saopštila da je regionalna ABA liga ispunila sve uslove za priznanje po generalnom statutu FIBA, što je i verifikovala u nedelju.

FIBA je u martu povukla priznanje Jadranskoj ligi, a kao razlog je navela neslaganje pravila takmičenja sa generalnim statutom i pravilnikom federacijom.

U međuvremenu, na sastanku u Beogradu pre mesec i po dana je dogovoreno da vlasnička i upravljaćla struktura od naredne sezone bude u rukama klubova, ali ni posle usvojenih primedbi nije stiglo zvanično priznanje, pošto je FIBA želela da se promene još neki upravljački i vlasnički elementi.

XS
SM
MD
LG