Dostupni linkovi

Joksimović: Otvaranje Poglavlja 23 i 24 do kraja godine


Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da bi, u pregovorima o članstvu Srbije u EU, do kraja godine mogla da budu otvorena Poglavlja 23 i 24, što bi bio dodatan podstrek reformama u našoj zemlji.

“Očekujemo da ćemo do sredine jula da dovršimo Akcione planove za Poglavlja 23 i 24 i da ćemo već u septembru da uđemo u postupak, kako bi do kraja godine ta poglavlja bila otvorena”, istakla je ona u intervjuu novosadskom “Dnevniku”.

Joksimović je, posle razgovora u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom, ocenila da bi otvaranje tih prvih poglavlja u pregovorima sa EU bio dodatan podstrek reformama i dinamici pristupnog procesa.

“To je činjenica isto kao što je i činjenica da niko ne može da negira koliko je Srbija uradila na tom putu”, rekla je ona naglasivši da naša zemlja radi na programu reformi i “svemu onome što su merila za članstvo” u EU.

Napominjući da je Han taj dobar rad Srbije “prepoznao na dobar način”, Joksimović je dodala da evropski komesar pokazuje dobru volju da pomogne državama kandidatima za članstvo u EU “a sada i Srbiji da uradi što je više moguće na evropskom putu”.

U Evropskoj komisiji “uočen je napredak u pripremi za pregovore o integraciji Srbije u EU i akcionim planovima za Poglavlja 23 i 24”, istakla je ministarka Joksimović.

XS
SM
MD
LG