Dostupni linkovi

Pusić: Proslava „Oluje“ nije slavlje stradanja ljudi


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić komentirala je odluku Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske donesenu na zajedničkoj sjednici u Beograduda zajednički obilježavaju 5. kolovoz kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe. Prema priopćenju objavljenom na web stranicama Ministarstva, ona je podsjetila „da su u završnici rata, kojeg je Slobodan Milošević vodio u Hrvatskoj, stradali i mnogi hrvatski i bosansko-hercegovački Srbi. Žrtve su, na žalost, sastavni dio svakog rata.

No, to je rat kojeg je započela tadašnja Srbija. Rat u kojem su stradale desetine tisuća Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda, pa na kraju i Srba. Svaki izgubljeni život je tragedija, a Miloševićevo započinjanje tih ratova je zločin.

I mi bismo danas mogli govoriti o masi srpskih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima. No, govorimo o zločinima politike Slobodana Miloševića. Razlog takvog našeg stava je razumijevanje da današnja politika treba otvoriti prostor slobode, šansi i otvorenosti prema budućnosti novim generacijama. Dalje potpirivati netrpeljivost među narodima nije samo ponavljanje zločina iz prošlosti već i zagađivanje budućnosti.“

Ministrica Pusić, prema priopćenju, podsjeća kako je „5. kolovoza 1995. dan kada je Hrvatska, koja je 4 godine bila presječena i okupirana Miloševićevom vojskom i milicijama, ponovno ujedinila svoj teritorij. To je omogućilo završetak rata i to je ono što Hrvatska slavi i što bi svi trebali poštovati.

Nitko ne slavi stradanja ljudi kojeg je bilo u završetku svih ratova pa tako i ovog. Sve nevine žrtve ratova na teritoriju bivše Jugoslavije, koje je sve redom započela politika Slobodana Miloševića zaslužuju žaljenje, sućut i poštovanje. No, zločinačka Miloševićeva politika koja je započela rat, 5. 8. 1995. je u Hrvatskoj definitivno poražena i okončana,“ kaže se u priopćenju.

Hrvatska 5. kolovoza, na dan ulaska hrvatskih postrojbi u glavni grad samoproglašene Republike Srpske Krajine Knin u akciji „Oluja“ 1995. godine, slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Vlasti u Beogradu i Banja Luci već 20 godina dovode u pitanje i osuđuju tu proslavu.

XS
SM
MD
LG