Dostupni linkovi

Pakistan: Toplotni talas odneo 1.233 života


Nedelju dana dug toplotni talas koji je zahvatio južni pakistanski grad Karači odneo je do sada 1.233 života, rekao je danas jedan pakistanski zvaničnik.

Direktor regionalne Uprave za rukovođenje katastrofama Nazar Mohamad Bozdar rekao je da je oko 65.000 pacijenata lečeno u bolnicama u Karačiju od posledica toplotnog udara, od 20. juna kada je talas vrućine zahvatio provinciju Sind, čiji je Karači glavni grad.

On je rekao za agenciju AP da je 1.923 pacijenata koji se leče od posledica vrućina i dalje nalazi u bolnicama.

"Vlada je brzo reagovala i organizovala zbrinjavanje pacijenata od posledica toplotnog udara i situacija se sada poboljšala", rekao je on.

Najteži toplotni talas koji je pogodio zemlju od kada se vode podaci podudario se sa svetim mesecom Ramazanom, kada muslimanski vernici ne jedu i ne piju od zore do sumraka.

Temperatura u Karačiju spustila se na 34 stepeni Celzijusa sa vrhunca od 45 stepeni pre nedelju dana što je bilo praćeno hroničnim prekidima struje.

Samo nekoliko nedelja pre toplotnog talasa u Pakistanu zbog visokih temperatura umrlo je skoro 2.200 ljudi u susednoj Indiji. To je izazvalo strah da južna Azija počinje da oseća neke od štetnih posledica klimatskih promena izazvanih ljudskim delovanjem.

XS
SM
MD
LG