Dostupni linkovi

Lagard: MMF nastavlja pomoći Grčkoj


Međunarodni monetarni fond (MMF) nastaviće da radi na obnovi finansijske stabilnost u Grčkoj, izjavila je danas generalni direktor MMF-a Kristin Lagard, nakon što je Grčka raspisala referendum o prijedlogu povjerilaca.

"Zajedno sa drugim povjeriocima stalno prilagođavamo pristup da se ostvari napredak u pregovorima sa dvostrukim ciljem: da se vrati finansijska stabilnost Grčkoj i da se omogući privredni rast i konkurentnost", izjavila je Lagadrova po dolasku na sastanak ministara finansija evro zone.

Ona je dodala da će nastaviti rad.

Grčki premijer Aleksis Cipras objavio je da će grčki glasači na referendumu 5. jula odlučiti o tome treba li Grčka da prihvati paket ekonomskih reformi koji su predložili povjerioci u zamjenu za nove kredite kako bi zemlja izbjegla stečaj.

Premijer je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka Vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produži postojeći program finansijske pomoći tokom kojih bi Atina primila 15,5 milijarda dolara.

"Odgovorni smo za budućnost naše zemlje. Partneri su nam dali ultimatum da prihvatimo još jače mjere štednje", rekao je Cipras u obraćanju na televiziji.

On je dodao da bi te mjere dodatno usporile grčku privredu.

XS
SM
MD
LG