Dostupni linkovi

Francuska razmatra dati azil Asanžu i Snoudenu


Francuski ministar pravosuđa Kristijan Tobira navodi da bi Francuska mogla da da azil Džulijanu Asanžu i Edvardu Snoudenu, koji su kroz "Vikiliks" razotkrili američke diplomatske tajne.

"Vikiliks" je nedavno objavio da su američki obavještajci iz agencije NSA godinama sistematski prisluškivali razgovore i špijunurali tri francuska predsjednika - Žaka Širaka, Nikole Sarkozija i Fransoa Olanda.

Ta informacija zaprepastila je francuske političare, koji, kako procjenjuju analitički portali, zaista nisu vjerovali da bi Vašington to mogao da učini.

Francuski ministar pravosuđa sada najavljuje da bi zvanični Pariz mogao da ponudi azil Snoudenu i Asanžu, koji su razotrili američke diplomatske tajne i koje SAD žele da uhapse po svaku cijenu.

"Ako Francuska odluči da da azil Snoudenu i Asanžu - neću biti iznenađena. To je moguće", rekla je Tobira u razgovoru za francuske medije.

Ona pojašnjava da je ta odluka na francuskom predsjedniku i premijeru.

Politički analitičari u Francuskoj vjeruju da bi takva odluka bila osveta Pariza za špijunski šamar sa druge strane Atlantika.

XS
SM
MD
LG