Dostupni linkovi

Vučić: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosti miru u regionu


Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin saglasili su se danas da se Srbija i cjelokupan srpski narod nalaze u teškoj situaciji kada je riječ o donošenju rezolucije o Srebrenici.

Rusija je iskazala razumijevanje za stavove Srbije i smatra da rezolucija neće doprinijeti pomirenju, već će, naprotiv, samo doprinijeti daljem razbuktavanju nacionalnih strasti i tenzija u regionu, saopšteno je iz kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vučić je rekao da je Srbija iskazala jasan i nedvosmislen stav o tekstu predložene rezolucije i da takva rezolucija nije donesena ni pet, ni 10, ni 15 godina od događaja u Srebrenici, te da njena politička motivisanost vodi daljoj destabilizaciji ukupnih prilika u regionu zapadnog Balkana.

Mediji su objavili da Velika Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN, a da su Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik "glavne mete" ofanzive povodom obilježavanja 20 godina od dešavanja u Srebrenici. U navedenom dokumentu riječ genocid pominje se 33 puta, a srpske žrtve u BiH ne pominju se ni na jednom mjestu.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi da raspravlja o ovoj rezoluciji 7. jula.

XS
SM
MD
LG