Dostupni linkovi

ISIL preuzela odgovornost za napad u Tunisu


Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) preuzela je odgovornost za napad u petak u tuniskom hotelu u kojem je poginulo 38 osoba, većinom Britanaca, a koji je izveo muškarac s oružjem skrivenim u suncobranu, prenose agencije.

Preplašeni turisti panično su bježali i pokušali pronaći zaklon pošto se začula pucnjava u resortu hotela Riu Imperial Marhaba nedaleko od Suse, 140 km južno od glavnog grada Tunisa, rekli su očevici i dužnosnici. Prije nego ga je ubila policija, napadač je mirno pucao iz vatrenog oružja i pritom ubio gotovo četrdeset ljudi.

Tijela nekolicine ubijenih turista nalaze se na plaži prekrivena ručnicima, a na stubama koje vode do hotela vide se tragovi krvi.

"Ovo je uvijek bilo sigurno mjesto, ali danas je bio pravi horor", rekao je jedan irski turist za Reuters.

"(Napadač) je počeo pucati na plaži, zatim je krenuo prema lobiju hotela, hladnokrvno ubijajući", dodao je turist opisujući napad koji je izveden tokom svetom muslimanskog mjeseca ramazana.

Taj napad, najgori u nedavnoj historiji Tunisa, pogađa zemlju koja doživljava rast prijetnji militanata nakon revolucije 2011. Do njega dolazi tri mjeseca nakon krvavog napada na muzej Bardo u gradu Tunisu u kojemu su poginule 22 osobe među kojima 21 turist. I za taj je napad odgovornost preuzela ISIL te njime zadao udarac vitalnom sektoru turizma.

Stotine stranih turista odvezeno je u noći s petka na subotu autobusima u zračnu luku Enfidha, na pola puta između Tunisa i Suse, kako bi ih se evakuiralo iz Tunisa.

Najavljeno je 13 letova iz te zračne luke tokom noći, posebno u pravcu Londona, Manchestera, Amsterdama, Bruxellesa i Sankt Peterburga.

XS
SM
MD
LG