Dostupni linkovi

Mustafa pozvao zastupnik da podrže amandman na ustav Kosova


Premijer Kosova Isa Mustafa zatražio je danas od zastupnika kosovskog parlamenta da podrže prijedlog amandmana na Ustav koji će omogućiti osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Na sjednici parlamenta, Mustafa je rekao da je amandman rezultat razmjene pisama izmedju predsjednice Kosova Atifete Jahjaga i tadašnje visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton, koja je ratificirala u Skupštini Kosova prošle godine.

U proceduri koja je uslijedila Ustavni sud Kosova je ocijenio da amandman ne predstavlja gaženje ljudskih prava i sloboda. "U cilju ispunjavanja naših obaveza, i ubjeđen da će formiranje specijalnih vijeća doprinijeti jačanju pravde, nikako ne dovodeći u pitanje čistotu borbe OVK, pozivam vas da glasate za amandmane", rekao je Mustafa.

Predsjednica skupštinske komisije za zakonodavstvo i zastupnica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu je odbila da pred Skupštinu predstavi prijedlog komisije da se raspravlja o amandamanu na Ustav Kosova, što je kasnije predstavila potpredsednica komisije.

XS
SM
MD
LG