Dostupni linkovi

Ombudsman: LGBT populacija u Srbiji nije dovoljno zaštićena


Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je danas povodom Međunarodnog dana ponosa, koji se obeležava 28. juna, da LGBT populacija u Srbiji još nije dovoljno zaštićena i podseća na obavezu organa vlasti da neprekidno rade na zaštiti prava manjinskih grupa.

Ipak, ombudsman je istakao i pozitivne pomake i ukazao na to da je Parada ponosa prošle godine održana bez većih incidenata, a LGBT organizacije uključene su u izradu strateških dokumenata koji sadrže konkretne mere posvećene unapređivanju njihovog položaja o "Nalazi istraživanja stavova javnog mnjenja, koje je za potrebe Zaštitnika građana sproveo CESID, pokazuju da prema LGBTI populaciji postoji opšti negativan odnos, kao i da se na ovu grupu gleda sa negativnim predrasudama", navedeno je u ombudsmanovom saopštenju.

Ukazano je i da pravni položaj trans osoba nije pravno uređen, na šta je ukazala Zajednička radna grupa Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koja je nadležnim organima 2014. godine uputila niz preporuka.

Međunarodni dan ponosa se obeležava širom sveta kao znak sećanja na proteste LGBTI osoba protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja ovih osoba od strane američkih vlasti, koji su počeli u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku i predstavljaju začetak organizovanog aktivizma i savremenog pokreta za uspešno ostvarivanje prava LGBTI zajednice u Americi, a zatim i u ostatku sveta.

XS
SM
MD
LG