Dostupni linkovi

Moguć bankrot Ukrajine


Ukrajina u julu neće uspjeti da isplati kamate na obveznice koje joj dospijevaju na naplatu i bankrotirće uz 19 milijardi dolara duga, kazao je analitičar Goldman Sachsa, Andrew Matheny.

“Nema znakovaa da će nesuglasice sa kreditorima biti riješene. Ukrajinska Vlada očito neće premostiti neslaganja sa kreditorima o planu otplate dugovanja u narednim sedmicama i moraće proglasiti moratorijum na otplatu 120 miliona dolara kamata koje na naplatu dospijeva 24. jula”, rekao je Matheny.

Izvor upoznat sa situacijom tvrdi da je Ukrajina dala kreditorima nekoliko sedmica da prihvate predlog koji uključuje otpis 40 odsto osnovnog duga prije nego što proglasi moratorijum, prenosi SEEbiz.

U Vašingtonu će se sljedeće sedmice sastati predstavnici ukrajinske Vlade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi razgovarali o isplati naredne tranše 17 milijardi dolara vrijednog kredita pomoći Kijevu.

Privatni kreditori na čelu sa investicijskom grupom Franklin Templeton, koji drže 8,9 milijardi dolara vrijedan ukrajinski dug, iznijeli su predlog produženja rokova za otplatu obveznica i smanjenje kamata na obveznice, čime bi Ukrajina u periodu od četiri godine uštedjela 16 milijardi dolara.

Kamatne stope čija se otplata dovodi u pitanje su na obveznice vrijedne 2,6 milijardi dolara koje na naplatu dospijevaju u julu 2017. Postizanje dogovora s privatnim kreditorima jedan je od uslova da MMF produži pomoć Ukrajini od 17,5 milijardi dolara, kao i da joj drugi međunarodni kreditori daju sredstva.

XS
SM
MD
LG