Dostupni linkovi

Protest u Parizu protiv 'Ubera'


Najmanje 10 lica je privedeno, sedam policajaca povrijeđeno, a 70 vozila oštećeno tokom protesta taksista u Parizu i više gradova u Francuskoj, izjavio je večeras francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Francuski taksisti blokirali su danas puteve prema aerodromima i željezničkim stanicama u Parizu i još nekim gradovima, protestujući zbog nelojalne konkurencije američke kompanije "Uber" /UberPOP/, koja putnike prevozi po nižim cijenama.

Štrajk taksista izazvao je probleme u saobraćaju, te je policija upotrijebila suzavac protiv taksista koji su blokirali pristup aerodromima i željezničkim stanicama u Parizu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev rekao je da je naredio hitnu zabranu te usluge u pariskom regionu i pozvao da se okonča nasilje protiv vozača koji koriste "Uber".

Američka firma "Uber", koja povezuje vozače sa putnicima preko smartfona, prisutna je u Parizu od 2011. godine i proširila je svoje usluge i u druge gradove, međutim, vodi pravnu bitku za svoj status.

Uprkos više sudskih odluka protiv te američke kompanije, "Uber" navodi da mjesečno u Francuskoj ima 400.000 klijenata.

XS
SM
MD
LG