Dostupni linkovi

Tusk: Nema dogovora o kvotama za migrante


Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk saopštio je danas da nije postignut konsenzus država članica EU o uvođenju kvota za prijem podnosilaca zahtjeva za azil.

"Nema dogovora između država za uvođenje obaveznih kvota za migrante", izjavio je Tusk na otvaranju evropskog samita koji će većim djelom biti posvećen migracionoj krizi.

Tusk je podržao ideju mahanizma zasnovanog na dobrovoljnoj osnovi, ali to ne može da bude kredibilno ako se države ne obavežu do kraja jula.

"Mehanizam zasnovan na dobroj volji ne može da bude izgovor da se ništa ne radi. Solidarnost bez žrtvovanja je licemerje", dodao je Tusk.

Francuski predsjednik Fransoa Oland se ponovo založio za kombinovanje solidarnosti i odgovornosti kada je u pitanju priliv migranata preko Sredozemnog mora.

"Moramo biti u stanju da primimo, registrujemo i napravimo razliku između izbjeglica i migranata", rekao je Oland po dolasku na samit, te dodao da svaka država treba da se angažuje.

Više od 100.000 ljudi ilegalno je ušlo u EU od početka godine preko Sredozemnog mora ili Turske, navela je evropska agencija Fronteks.

XS
SM
MD
LG