Dostupni linkovi

NATO šalje dodatnu pomoć Ukrajini


Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg najavio je slanje dodatne pomoći Kijevu uključujući i pomoć za neutralisanje bombi na putevima.

NATO će kreirati novi fond koji će Ukrajini pomoći u uklanjanju mina i detektovanju i uništavanju improvizovanih ekspolozivnih naprava.

Ti koraci su kako je rekao Stoltenberg, od vitalnog značaja za spšavanje života u ovom konfliktu u kojem je od parila prošle, 2014.godine poginulo više od 6500 ljudi.

Alijansa takođe preduzima korake za bolje osiguranje vazdunog prostora u tom regionu.

Kako je rečeno, Poljska, Norveška i Turska dijeliće više kontrolnih podataka o vazdušnom saobraćaju sa Ukrajinom, što je veoma važno "budući da je riječ o nestabilnom području gdje se kako vidimo borbe nastavljaju".

Prethodno je Stoltenberg upozorio na povratak teških sukoba na istoku Ukrajine.

"Kršenja prekida vatre se nastavljaju i postoji opasnost da ponovo počnu intenzivne borbe", rekao je Stoltenberg na otvaranju sastanka Vijeća ministara odbrane NATO-a u Briselu, na kojem učestvuje u ukrajinski ministar Stepan Poltorak.

Stoltenberg je takođe optužio Rusiju da nastavlja da podržava separatiste, da ih obučava, da im obezbeđuje oružje i ljudstvo.

"Rusija nastavlja da podržava separatiste, da ih obučava, šalje im oružje i vojnike, a veliki broj ruskih snaga stacioniran je uz granicu sa Ukrajinom" naveo je Stoltenberg.

Rusija demantuje da je direktno uključena u konflikt.

XS
SM
MD
LG