Dostupni linkovi

Nema dogovora Grčke i kreditora


Vanredni razgovori grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i međunarodnih kreditora, MMF, Evropske komisije i Evropske centralne banke okončani su danas bez dogovora o rješavanju problema otplate grčkog duga, rekli su zvaničnici.

Ministri finansija zemalja eurozone sada će razmotriti plan koji su sastavili kreditori.

Ciprasu je bio dat ultimatum da do jutra predstavi prihvatljiv plan provođenja reformi, da bi njegova zemlja dobila finansijsku pomoć.

Šef evrogrupe Jeren Dijselblom rekao je nema dogovora sa Atinom i da je europgrupi prezentovan samo prijedlog kreditora, koji Grčka nije prihvatila.

Sastanku eurogrupe prisustvovaće i grčki ministar finansija Janis Varufakis, koji će predstaviti prijedlog Atine.

Sve se događa samo par sati prije samita lidera EU u Briselu o migraciji, budućnosti eurozone i pregovorima o članstvu Britanije u evropskom bloku.

Grčka ima sve manje vremena da postigne dogovor sa kreditorima i dobije finansijsku pomoć, inače će bankrotirati ako do 30. juna ne plati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) dug od 1,6 milijardi eura.

Paket pomoći Grčkoj od 7,2 milijardi eura može biti odblokirana tek nakon što Atina sklopi dogovor o provođenju reformi sa EU, Evropskom centralnom bankom i MMF-om.

XS
SM
MD
LG