Dostupni linkovi

Održano ročište, Naser Orić pristaje na izručenje BiH


Braniteljica Nasera Orića Vasvija Vidović rekla je da su na ročištu švajcarske vlasti prezentirale zahtjeve za ekstradiciju iz Srbije i BiH, te da će Orić prihvatiti izručenje vlastima BiH, što će dovesti do skraćenog postupka ekstradicije.

Vidović je objasnila da je danas održano ročište na kojem su Oriću švajcarske vlasti prezentirale zahtjeve za ekstradiciju iz Srbije i BiH. On će pristati na izručenje BiH i onda, kako je pojasnila Vidović, moguće je da se vodi skraćeni ekstradicioni postupak.

Oriću u petak ističe ekstradicioni pritvor koji mu je određen nakon hapšenja, Vidović nije sigurna da li bi mogao biti pušten na slobodu dok ne bude izručen BiH.

“O tome još nije odlučeno”, kazala je Vidović.

Ratni komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici Naser Orić uhapšen je 10. juna ove godine na granici Francuske i Švajcarske po zahtjevu Srbije koja ga sumnjiči za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice.

Srbija je raspisala potjernicu za Orićem prošle godine, a nekoliko dana nakon hapšenja Švicarskoj je dostavila i formalni zahtjev za izručenje.

Tužilaštvo BiH je u ponedjeljak saopštilo da postoji istraga za ratne zločine protiv Orića, zatraživši od Švajcarske da se izruči BIH, čije državljanstvo posjeduje.

“Izručenjem pravosuđu Srbije bi se ugrozio predmet Naser Orić i drugi koji se vodi pred pravosuđem BiH”, navelo je Tužilaštvo BiH.

Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Švajcarske vlasti su 11. juna Oriću odredile 18-dnevni ekstradicioni pritvor, javlja Justice Report Balkanske istraživačke mreže BiH.

I dalje je neizvjesno hoće li 11. jula u Potočarima biti obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici i ukop žrtava. Iz Organizacionog odbora i dalje čekaju puštanje na slobodu Nasera Orića.

XS
SM
MD
LG