Dostupni linkovi

EP neće usvojiti rezoluciju o Srebrenici


Stalni izvjestilac za BiH u Evropskom parlamentu izjavio je da je u EP za sada odlučeno da se povodom godišnjice genocida u Srebrenici održi samo debata.

Rezolucija u ovom trenutku ne bi bila od koristi u BiH i regionu, izjavio je Cristian Dan Preda u intervjuu za European Western Balkans.

"Smatrali smo da je važno da obilježimo ovu izuzetno tužnu 20. godišnjicu u Parlamentu, da se sjetimo žrtava, odamo poštu njhovim prodicama i obezbijedimo da se tako nešto nikad ne ponovi", rekao je on.

"Nismo tražili rezoluciju jer nismo smatrali da bi to bilo od pomoći u sadašnjem kontekstu kako u zemlji tako i na regionalnom nivou," rekao je Preda.

I u BIH gotovo svi sagovornici su se sa time složili, dodao je izvjestilac u intervjuu za Juropean Western Balkans (EWB).

Inicijator rezolucije o Srebrenici u EP bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčić iz poslaničke grupe ALDE (Savez liberala i demokrata za Evropu) a poslanici su razmatrali mogućnost da ona bude usvojena kao dokument ili da bude dio govora predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca na plenarnoj sjednici. Jakovič je svojevremeno i sam rekao da je manje važno da li će biti usvojena kao dokument, ili dio govora na plenarnoj sjednici.

XS
SM
MD
LG