Dostupni linkovi

Vuk Drašković: Negiranje Srebrenice sunovrat Srbije


Predsjednik SPO Vuk Drašković smatra da svako negiranje genocida u Srebrenici, Srbiju i srpski narod guraju u civilizacijski i moralni sunovrat.

U intervjuu sarajevskom nedeljniku "Dani" Drašković naglašava da je tokom zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je Sud u Hagu okvalifikovao kao genocid, počinjen i strašan zločin nad Srbijom i srpskim narodom - zločin nad, kako kaže, našom istorijom i našom savešću.

"Bošnjacima je Srebrenica isto što i Srbima Jasenovac, Jadovno ili jama Ržani do. Iz sopstvenog iskustva znamo koliko boli kada bilo ko negira te velike zločine nacističkog ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Baš zato se srebrenički genocid nikada ne smije osporavati, zato ga i ne osporava veliki dio Srba", kaže Drašković.

Upitan ko to govori o genocidu u Srebrenici kada, prema istraživanjima javnog mnjenja čak 85 odsto građana Srbije protivi odlasku bilo kog srpskog zvaničnika u Potočare, Drašković kaže:

"Tim anketama ne vjerujem, čak i ako su istinite. I to zato što znam da iza njih stoje službe koje su ih i pravile i naručivale -propagandno-obavještajna mašinerija Slobodana Miloševića koja do danas nije promijenjena ni za jotu. Uostalom, sjetite se šta su sve prethodnih godina ti monstrumi govorili i pisali o meni, za šta su me optuživali, za šta me optužuju, šta mi podmeću", naveo je predsjednik SPO-a.

Drašković misli da je osnovni problem to što se ne zna "puna istina".

"Pitate ko danas u Srbiji govori o genocidu. Siguran sam da je to ćutanje, prije svega, proizvod neznanja. Jer, ako bi se otvorili tajni dosijei službi bezbjednosti koje su bile organizatori svih zločina, uključujući i srebrenički, ako bi se građanima pokazala ta strašna knjiga smrti, ako bi im se prikazali filmski materijali, njihov bi se stav drastično promijenio...Hoću da kažem da je osnovni problem to što se ne zna puna istina", naveo je, između ostalog, Drašković.

XS
SM
MD
LG