Dostupni linkovi

Ljajić: Kosovu pozivni broj, a Telekomu licenca


Beograd u dijalogu sa Prištinom insistira da u isto vrijeme, kada Kosovo dobije pozivni broj, "Telekom" dobije licencu za fiksnu i mobilnu telefoniju na Kosovu.

To je izjavio ministar trgovine, turizma i telekomuniakcija Rasim Ljajić.

"Licenca je važna, jer bi u suprotnom 'Telekom' radio ilegalno. Mi želimo da se osiguramo da 'Telekom' posluje legalno na teritoriji Kosova", rekao je Ljajić.

On je rekao da je prijedlog Srbije da se, dok Kosovo ne dobije pozivni broj, licenca za "Telekom" deponuje u EU, koja bi se aktivirala kad Kosovo dobije pozivni broj te da Srbija ne želi nikoga da prevari.

"Želimo da Telekom dobije licencu za rad za mobilnu i fiksnu telefoniju na teritoriji cijelog Kosova i da se pozivni brojevi sa Kosova prema centralnoj Srbiji tretiraju kao lokalni, a ne međunarodni. Za to postoji rješenje i ja ne vjerujem da oko toga može da bude velikih problema", rekao je Ljajić na RTV.

Sporno je, kako je dodao, procedura dobijanja pozivnog broja, jer Priština želi da Austrija aplicira za taj broj, sa čim smo se mi čak i složili, ali da Srbija da saglasnost.

"Bitno je kako će se voditi taj broj. Mi smo tražili da bude 'Kosovo, Srbija' ili da piše 'Kosovo' bez Srbije, ali da u fusnoti piše da je to geografski kod, a telefonski broj je praktično dat uz saglasnost Srbije. Dakle, Srbija mora da se spomene u dokumentu", rekao je Ljajić podsećajući da Kosovo bez saglasnosti Srbije ne može da dobije pozivni broj, jer nije članica Ujedinjenih nacija.

On je naveo i da je Priština dobila kritike od EU zbog izjava koje ne odgovaraju realnosti.

XS
SM
MD
LG