Dostupni linkovi

NATO upozorava na žestoke sukobe na istoku Ukrajine


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je još ima žestokih okršaja na istoku Ukrajine te na opasnost od nove eskalacije sukoba

"Kršenja prekida vatre se nastavljaju i postoji opasnost da ponovo počnu intenzivne borbe", rekao je Stoltenberg na otvaranju sastanka Vijeća ministara odbrane NATO-a u Briselu, na kojem učestvuje u ukrajinski ministar Stepan Poltorak.

Stoltenberg je takođe optužio Rusiju da nastavlja da podržava separatiste, da ih obučava, da im obezbeđuje oružje i ljudstvo.

"Rusija nastavlja da podržava separatiste, tda ih obučava, šalje im oružje i vojnike, a veliki broj ruskih snaga stacioniran je uz granicu sa Ukrajinom" naveo je Stoltenberg.

Rusija demantuje da je direktno uključena u konflikt.

"Najveći izgledi za mir su u potpunom provođenju sporazuma iz Minska", rekao je Stroltenberg, apelujući na sve strane, posebno na Rusiju, da počenu primjenu sporazuma dogvorenom u februaru u Minsku.

Pored primirja od 15. februara, nasilje se pojačalo na istoku Ukrajine početkom juna kada su separatisti krenuli u ofanzivu na Marinku, selo koje je ostalo pod kontrolom prozapadnih vladinih snaga.

Intenzitet borbi se kasnije smanjio, ali i dalje ima povremenih sukoba.

XS
SM
MD
LG