Dostupni linkovi

Iranski šef diplomatije na pregovore u Beču dolazi u subotu


Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif u subotu, 27 juna će otputovati u Beč na pregovore o iranskom nuklearnom programu, najavila je danas agencija Irna.

Zarif će se pridružiti iranskom pregovaračkom timu na pregovorima u nastojanju da Iran i Grupa Pet plus jedan - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka, do 30. juna postignu konačan dogovor o iranskom nuklearnom programu.

Državni sekretar SAD, John Kerry, koji sjutra putuje na nastavak pregovora u Beču, rekao je da ako Iran odstupi od obaveza na koje je pristao u aprilu, onda neće biti sporazuma.

U Lozani je početkom aprila postignut okvirni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, kojim se spriječava mogućnost da Teheran proizvede atomsko oružje.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei ponovo se usprotivio dugoročnom obustavljanju nuklearnih istraživanja i podržao zabranu pristupa međunarodnih inspektora vojnim lokacijama u Iranu.

Američki državni sekretar izjavio je danas da na pregovore svjetskih sila i Irana o nuklearnom programu Teherana neće uticati riječi iranskog vrhovog vođe koji je tražio da se ne prihvate ključne odredbe sporazuma.

Keri je juče rekao da su poruke ajatoloha Alija Hamneija nemenjene "domaćoj političkoj upotrebi".

XS
SM
MD
LG