Dostupni linkovi

BiH sinoć poslala dokumentaciju u Švajcarsku, Oriću danas ističe pritvor


Dokumentacija Tužilaštva BiH kojom se zahtijeva da Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, bude izručen BiH sinoć je 24.juna, u posljednji čas, poslana švajcarskim pravosudnim organima kako bi mogli odlučivati o izručenju uhapšenog Orića.

U Ministarstvu pravde BiH je rečeno da je dokumentacija jednim dijelom odaslana faksom dok je jedan dio dokumenata poslan brzom poštom.

Naseru Oriću danas ističe ekstradicijski pritvor i od švajcarskih pravosudnih organa se u narednih nekoliko dana očekuje donošenje odluke o njegovoj ekstradiciji odnosno produženju ekstradicijskog pritvora.

"Danas se očekuje odluka o tome da li će Naser Orić završetak ekstradicijskog postupka čekati u pritvoru u Švajcarskoj, potvrdila je za BHRT njegova pravna zastupnica Vasvija Vidović.

Odbrana Nasera Orića nada se da će Sud u Švajcarskoj uvažiti njihovu žalbu i Orića pustiti iz pritvora.

Ukoliko se to ne dogodi, ulazi se u klasični ekstradicijski postupak, koji može trajati i do šest mjeseci.

Izručenje ratnog komandanta Srebrenice Srbija je zatražila još 22. juna i to zbog istrage koju tužilaštvo u ovoj zemlji vodi protiv Orića za zločine počinjene u Zalazju kod Srebrenice. Inače, Orića je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćnom presudom oslobodio krivice za događanja u Srebrenici, uključujući i Zalazje. Naime, tadašnji postupajući tužitelj odbacio je komandnu odgovornost Nasera Orića u ovom slučaju jer za to nije bilo dovoljno dokaza.

Također, utvrđeno je da je Zalazje bilo legitimni vojni cilj.

Iz Saveznog ureda za pravdu Švajcarske, juče je rečeno da ukoliko Orić bude saglasan sa time da bude izručen BiH, njegova zemlja bi mogla imati prednost u odnosu na Srbiju po tom pitanju.

Naser Orić koji je uhapšen u Ženevi 10. juna po potjernici Srbije zbog navodnih ratnih zločina izjasnio se da odbija izručenje Srbiji, a nakon što zahtjev za izručenje BiH stigne do pravosudnih organa Švajcarske, imat će priliku izjasniti se i o tome.

XS
SM
MD
LG