Dostupni linkovi

SAD i EU istražuju mogući novi izvor curenja podataka


SAD zajedno sa evropskim sigurnosnim vlastima istražuju da li je do sada nepoznati izvor obezbijedio curenje osjetljivih obavještajnih dokumenata WiliLeaksu povodom navodne afere prisluškivanja francuskih predsjednika, navodi Reuters pozivajući se na izvore bliske tome.

WikiLeaks je objavio, a francuska štampa prenijela da je američke Nacionalna sigurnosna agencija NSA špijunirala Jacques Chiraca, Nikolasa Sarkozyja i sadašnjeg predsednika Francoise Hollanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

Prema tim dokumentima, objavljenim u francuskim medijima, među ostalim bivši predsjednik Sarkozy je razmatrao da sam obnovi izarelsko-palestinske mirovne pregovore bez učešća SAD, a Hollande je bio zabrinut zbog mogućeg izalska Grčke iz eurozone 2012.

Izvori iz bezbjednosne službi SAD i EU navode da SAD i savezničke vlade aktivno razmatraju mogućnost da je neko drugi, osim poznatog zvizdača bivišeg agenta američke NSA agencije, Edwarda Snowdena dostavio podatke WikiLeaksu i njenom osnivaču Julianu Assangeu.

Dokument koji je objavljen na francuskom sajtu koji se bavi istraživakim novinarstvom Mediapart, ispostavilo se sadrži neke specifične obavještajne podatke koje su sakupili američki špijuni.

Naime ljudi koji su radili sa Snowdenom rekli su da se ne sjećaju da su među materijalom koji je Snowden imao vidjeli takve podatke.

Američki i evropski bezbjednosni izvori oprezni su po pitanju toga da nijesu sigurni da li je Assange razvio i neke druge izvore informacija osim Snowdena unutar obavještajne zajednice SAD.

Assange je bio u kontaktu sa Snowdenom i pomogao mu je da organizuje odlazak iz Hong Konga u Rusiju, gdje mu je kasnije odobren azil.

Ali do sada, Assange, koji je već tri godine u ambasadi Ekvadora u Londonu, jer ga vlasti potražuju zbog sumnji za silovanje u Švedskoj, objavio je tek nekoliko dokumenta koji su direktno stigli od Snowdena i NSA.

Izvori bliski Snowdenu navode da vjeruju da je on namjerno izbjegao da daje osjetljiva američka dokumenta Assangu.

XS
SM
MD
LG