Dostupni linkovi

Obama Hollandeu: Radićemo na prekidu neprihvatljive prakse


Američki predsjednik Barck Obama ponovio je da su SAD posvećene okončanju prakse koje se smatra neprihvatljivom njihovim saveznicima.To je, kako je saopštila Jelisejska palata, Obama rekao francuskom predsjedniku Francoise Holladeu u telefonskom razgvoru povodom objave da su SAD navodno prisluškivale tri francuska predsjednika od 2006. do 2012.

"Predsjednik Obama je nedvosmisleno ponovio njegovu čvrstu posvećnost da se okonča praksa koja se možda događala u prošlosti i koja se među saveznicima smatra neprihvatljivom" saopštila je kancelarija Hollandea.

U saopštenju se takođe navodi sa će francuski obavještajni zavničnici uskoro otići u Vašington da bi pojačali saradnju između dvije zemlje.

WikiLeaks je otkrio, a francuska štampa prenijela da je američke Nacionalna sigurnosna agencija NSA špijunirala Jacques Chiraca, Nikolasa Sarkozyja i sadašnjeg predsednika Francoise Hollanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

Hitno je zasijedalo Vijeće za nacionalnu sigurnost Francuske o Hollande je izjavio da je prisluškivanje neprihvatljivo.

SAD su saopštile da ne prisluškuju Hollandea, a NSA je odbacila sve optužbe.

"Nećemo komentarisati konkretne obavještajne navode. Generalno, mi se ne bavimo obavještajnim nadzorom u inostranstvu osim ako je u pitanju nacionalna bezbjednost. To se odnosi na obične građane i na svjetske lidere",izjavio je portparol NSA Ned Prajs.

XS
SM
MD
LG