Dostupni linkovi

Obama predstavio novu politiku za krize sa taocima


Američki predsjednik Barack Obama i formalno je predstavio novu politiku u slučaju kriza sa taocima i otmicama američkih grđana u inostranstvu.

Građani SAD neće biti krivično gonjeni ako otmiračarima plate otkupninu za članove njihovih prodica koji su oteti, predviđeno je novim planom.

Ipak je naveo da bi plaćanje otkupnine teroristima od strane vlade SAD moglo ugoziti monogo više Amerikanaca.

Porodice otetih više se neće osjećati ignorisano od strane vlade SAD ili kao žrtve, saopštio je na press konferenciji u Bijeloj kući Obama.

"SAD će učiniti sve što je u našoj moći za spašavanje Amerikanaca otetih u inostranstvu". Kako je naveo američki predsjednik, to podrazumijeva i dijeljene obavještajnih podataka sa porodicma žrtava.

Kako je rekao Obama kada to bude moguće američka vlada će pomagati pododicama žrtava kao treća strana u komunikaciji, a ubuduće će u takvim situcijama i komunicirati sa stranim vladama takođe.

Nova direktiva predsjednika Barcka Obame "reafirmiše politiku ne-koncesija, ali se prvi put jasno stavlja do znanja da ne-koncesije ne znači i da neće biti komunikacije u slučajevima otmica".

XS
SM
MD
LG