Dostupni linkovi

EU protiv ruske progande jača pomoć za medije u "istočnom susjedstvu"


Evropska unija planira da pojača borbu protiv ruske propagande pojačavajući podršku nezavisnim medijima u državama "istočnog susjedstva" kao i povećenje pažnje zbog "dezinformacionih aktivnosti vanjskih aktera", navodi se u strateškom planu koji je dopisnik RSE u Briselu imao na uvid.

Dokument čiji su nacrt napravila evropska diplomatska tijela, Evropski vanjska akciona služba, takođe poziva na snažniji pristup ka ubjeđivanju ljudi u nacijama kao što su Ukrajina, Gruzija, i Moldavija da provođenjem reformi koje podržava EU vremenom mogu poboljšati životni standard.

Ovaj nacrt dokumenta pripremljen je uoči EU summita planiranog za 26 -27. jun u pokušaju da se nađe jedinstvena strategija u borbi protiv propagande koja je prepalvila istok Evrope kao i same EU članice, putem televizija kao što je RT(Russia Today).

Glavni instrument strategije je EU komunkacijska jedinica nazvana East StartCom Team, koja je lansirana u aprilu ali će postati stalna na jesen i podržavaće delegaciju EU u šest "susjednih država", što takođe uključuje i Jemeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju i samu Rusiju.

Akcioni plan ima tri glavna cilja: "Efikasna komunikacija i promocija politike EU i vrijednosti prema istočnom susjedstvu" , "jačanje sveukupne medijske sredine uključujući i podršku neazavinim medijima" kao i povećenje javne pažnje da dezinformativne aktivnosti od strane vanjskih aktera te pojačanje EU kapaciteta da anticipira i odgovori na takve aktivnosti".

XS
SM
MD
LG