Dostupni linkovi

Ivanić: BIH će predsjedavati Savjetom Evrope s ozbiljnošću


BiH je predsjedavanje Savjetom Evrope shvatila kao ozbiljan zadatak koji će ispunjavati sa najvećom odgovornošću i predanošću, rekao je danas u Strazburu predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obraćajući se Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

U obraćanju povodom predsjedavanja BiH Savjetom Evrope, Ivanić je ocijenio da je situcija na zapadnom Balkanu danas mnogo bolja nego prije 20 godina, kada je bilo nezamislivo da BiH i Srbija istovremeno predsjedavaju Savjetom Evrope i OEBS-om, ključnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Ivanić je istakao da se "slučaj BiH može nazvati uspjehom i da se manje-više ide ka tome da BiH postane normalna zemlja".

"Učimo lekcije i načine kako prevazići izazove", rekao je Ivanić i dodao da je i međunarodna zajednica promijenila pristup.

Ivanić očekuje da će iduće sedmice biti usvojena reformska agenda, nakon čega slijedi akcioni plan za njeno provođenje i na kraju aplikacija za članstvo u EU.

On je naglasio da odgovor na aplikaciju neće biti pozitivan ukoliko ne bude riješeno pitanje provođenja odluke Suda za ljudska prava Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", što bi, kako očekuje, moglo da se desi do kraja 2017. godine.

Ivanić je ukazao da u BiH postoje tri viđenja budućnosti zemlje, o čemu nema dogovora, ističući da u ovom trenutku treba tražiti rješenje za pitanja koja se odnose na ekonomiju i realan život.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da politički lideri moraju da se bore protiv ekstremizma i da se ne može ingorisati pitanje stranih boraca.

On je izrazio očekivanje da bi do kraja godine mogli da budu objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH, koji ne bi trebalo da imaju nikakav uticaj na politički sistem zemlje.

"To je čisto tehničko pitanje, koje ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na politički život u BiH", dodao je Ivanić.

XS
SM
MD
LG