Dostupni linkovi

Cipras kritikuje kreditore uoči sastanka


Grčki premijer Aleksis Cipras kritikovao je danas stav nekih kreditora, misleći na MMF, zato što ne prihvataju određene reformske mjere koje je Grčka predložila za postizanje sporazuma sa svojim kreditorima, naveo je jedan grčki izvor.

U razgovoru sa saradnicima danas pred odlazak iz Atine u Brisel gdje treba da se sastane sa povjeriocima, Cipras je osudio insistiranje nekih institucija povjerilaca koji ne prihvataju "mjere kompenzacije", rekao je ovaj izvor.

Radi se o mjerama koje je Grčka predložila da bi bi postigla sporazum s povjeriocima i obezbijedila deblokiranje zamrznute pomoći.

Cipras je mislio na Međunarodni monetarni fond (MMF), koji ne prihvata neke grčke predloge, naveo je za agenciju France press drugi izvor iz vlade.

Cipras danas ide u Brisel na sastanak sa liderima ključnih institucija povjerilaca, uključujući MMF, Evropsku centralnu banku i Evropsku komisiju.

Indeksi na berzama odmah su zabilježili pad na nagovještaj o mogućim razlikama između Grčke i kreditora oko reformi koje zemlja treba da provede.

Kako navodi agencija AP, MMF je obazriv oko reformi koje je Grčka predložila navodeći da se suviše oslanja na povećanje poreza koje može da naškodi privredi. Cipras je kritikovao ove stavove pred današnji odlazak u Brisel.

Ministri finansija eurozone treba kasnije danas da se sastanu da finalizuju detalje sporazuma.

XS
SM
MD
LG