Dostupni linkovi

Svjetska banka planira 2,2 milijarde dolara za Srbiju


Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je program podrške Srbiji (CPF) za narednih pet godina kojim je predviđeno izdvajanje za Srbiju od 2,2 milijarde dolara, saopšteno je iz te banke.

Tim programom za period od 2015. do 2019. kalendarske godine, odnosno fiskalne 2016 - 2020. godine, predlaže se davanje zajma za Srbiju Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 1,6 milijardi dolara i finansiranje Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u iznosu do 600 miliona dolara.

U narednih pet godina ovim sredstvima Svjetska banka želi da podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji i, kroz to, pridruživanje zemlje Evropskoj uniji (EU), navodi se u saopštenju.

Odbor izvršnih direktora te banke pozdravio je konstantan napredak Srbije u sprovođenju strukturnih reformi koje doprinose makro-ekonomskoj održivosti i stvaraju tržišnu privredu koja je konkurentna.

Uočili su da postoji jaka posvećenost Vlade Srbije tim reformama, koje je odavno trebalo sprovesti, ističe se u saospstenju.

Strategija iznijeta u CPF je u skladu sa proklamovanim duplim ciljevima Svjetske banke o smanjenju siromaštva i bolji život za što veći broj građana.

XS
SM
MD
LG