Dostupni linkovi

Euromost: Od početka godine Crnu Goru napustilo 5.620 građana


Crnu Goru je od početka ove godine napustilo 5.620 građana, saopštila je danas nevladina organizacija Euromost.

“Od 23. maja kada smo posljednji put objavili izvještaj o broju iseljenih građana, do 23. juna taj broj se povećao za .1020, što govori da se masovni odlazak građana sa sjevera naše države nastavlja”, istakli su iz Euromosta.

Međutim, uprkos ranijim prognozama da će u junu biti masovnijeg iseljavanja iz Crne Gore to se nije desilo. U Euromostu smatraju da je uzrok tome što je iz Njemačke, gdje je otišao najveći broj crnogorskih građana, poručeno da našim građanima neće biti odobreno dobijanje azila.

“Iako je masovni egzodus građana sa sjevera države počeo još u novembru 2014. nijedan naš građanin nije dosada za tih osam mjeseci vraćen u Crnu Goru, osim što se prema podacima koje smo dobili od zvaničnika iz prihvatnog centra iz njemačkog grada Braušvajnga dobrovoljno vratilo njih 20”, istakli su iz Euromosta.

U Euromostu se pitaju kako to da i pored toga što je preko pet hiljada građana napustilo Crnu Goru, Skupština i Vlada još nijesu reagovali.

Podsjećamo da je nedavno ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker kazala da građani koji dolaze u Njemačku iz države koja je kandidat za članstvo u Evropsku uniju neće dobiti azil.

XS
SM
MD
LG