Dostupni linkovi

Majke Srebrenice i Duraković sa švajcarskim ambasadorom


Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao je nakon sastanka sa švajcarskim ambasadorom da je ambasador shvatio ozbiljnost slučaja Naser Orić i da će urgentno prenijeti poruke sa današnjeg sastanka švajcarskim organima.

Kako su saopštili ambasador Hajnrih Maurer je obećao da će pravosuđe Švajcarske reagovati.

Duraković je naveo da je vođen dešavanjima od 10. juna, odnosno nakon što je Republika Srbija poslala zvaničan zahtjev za izručenje Nasera Orića i poručila kako je odluka o izručenju sada na drugim državama, Organizacioni odbor procijenio kako trebaju razgovarati sa šviajarskim ambasadorom u BiH kojeg su upoznali o odlukama Organizacionog odbora.

"Željeli smo da ih upoznamo o tome koliko je ozbiljan ovaj slučaj i koliko dovodi u pitanje generalno dešavanja u narednom periodu, a posebno 11. jula", kazao je Duraković.

On je dodao kako im je švicarski ambasador obećao da će pravosuđe švicarske promptno reagovati, te da se nada fer odluci.

"Obavijestili smo ih o rokovima i o mogućim sjednicama Organizacionog odbora nakon 30. juna kada očekujemo neku konačnu odluku. Prema ambasadorovim riječima i tome koliko je on spreman govoriti o ovome vjerujemo da će solucija biti pozitivna za sve kako bi ovo stanje relaksirali i nastavili organizaciju 11. jula", kazao je Duraković.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je kako i ne pomišlja na najgore, te da smatra kako je Švajcarska pravna država koja je nasjela na zahtjev Srbije. Ona se nada kako će Naser Orić uskoro biti pušten na slobodu.

"Godinama smo gradili povjerenje i ovih dana je ponovo počelo zatezanje. Švicarska će biti odgovorna za sve što se desi na ovim prostorima, a ako naš komandant bude izručen u Srbiju vjerujte da će se svašta desiti", rekla je Subašić.

XS
SM
MD
LG