Dostupni linkovi

Hollande: Prisluškivanje neprihvatljivo


Predsjednik Francuske Francoise Hollande rekao je danas da je navodno američko špijuniranje francuskih predsjednika neprihvatljivo.

"Francuska neće tolerisati poteze koje ugrožavaju njenu sigurnost i zaštitu njenih interesa", navodi se u saopštenju iz Hollandeovog kabineta, prenosi Reuters.

"Američke vlasti su se obavezale i te obaveze moraju striktno da se poštuju", navedeno je u saopštenju, povodom obećanja SAD s kraja 2013. da neće špijunirati francuske lidere.

Holland je danas održao hitan sastanak sa Vijećem za bezbednost Francuske povodom izveštaja WikiLeaksa o tome da je SAD špijunirala tri francuska predsjednika.

WikiLeaks je otkrio, a francuska štampa prenijela da je američke Nacionalna sigurnosna agencija NSA špijunirala Jacques Chiraca, Nikolasa Sarkozyja i sadašnjeg predsednika Francoise Hollanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

Špijuniranje francuskih predsednika obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine, prenio je francuski list "Liberation".

XS
SM
MD
LG