Dostupni linkovi

Poziv za hitan prekid vatre na istoku Ukrajine


Šefovi diplomatije Francuske, Rusije, Ukrajine i Nemačke ; izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja situacije na istoku Ukrajine i pozvali su na "brzu deeskalaciju" i na hitni prekid vatre, u zajedničkom saopštenju izdatom posle sinoćnjeg sastanka u Parizu.

Ministri su takođe potvrdili privrženost potpunom sprovođenju mirovnog sporazuma iz Minska o istočnoj Ukrajini. Četiri ministra spoljnih poslova izrazili su u zajedničkom saopštenju "veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije" na istoku Ukrajine.

"Pozivamo na brzu deeskalaciju i hitan prekid vatre koji će omogućiti napredak na političkom, humanitarnom i društveno-ekonomskom planu", naveli su ministri u saopštenju.

Sstanak u Parizu održan je dan pošto je EU produžila ekonomske sankcije Rusiji do januara 2016. zbog njene navodne umešnosti u sukob.

Četiri ministra takođe su pozvala sve strane da potpuno poštuju dogovor o povlačenju teškog naoružanja. "Pozdravljamo sastanak radne grupe o bezbednosnim pitanjima koji će se održati 2. jula", navodi se u saopštenju i pozivaju strane da do 26. juna postignu dogovor o povlačenju tenkova kao i određenog oružja kalibra manjeg od 100 milimetara.

XS
SM
MD
LG