Dostupni linkovi

Novi sastanak evrozone o Grčkoj, Cipras u Briselu


Grčka će danas ponovo biti u centru novog odlučujućeg sastanka ministara finansija evrozone u nadi da će se postići sporazum i izbeći da Grčka ne bude u stanju da plati dospeli dug krajem juna, što bi značilo bankrot zemlje, a možda i izlazak iz evrozone.

Evrogrupa, koja se sastoji od ministara finansija zemalja koe kao zajedničku valutu koriste evro, sataje se danas popodne u Briselu treći put za nedelju dana, da bi procenila grčke predloge pre samita EU u četvrtak i petak na kome treba da se razmatra grčki dug.

Grčki premijer Aleksis Cipras, istovremeno, treba da se sastane sa vođama EU, Evropske centralne banke i MMF-a, Žan-Klodom Junkerom, Marijom Dragijem i Kristin Lagard.

Cipras je već u ponedeljak imao sastanke u sedištu EU sa vođama ove tri institucije za vreme vanrednog sastanka šefova evrozone. Atina je tada predstavila svoje nove predloge o uštedi osam milijardi evra u periodu između 2015. i 2016. koje su kreditori ocenili pozitivno, smatrajući da bi mogli da imaju elemente za zaključene sporazuma potrebnog da se deblokira zajam Grčkoj.

Bez tog zajma, Grčka ne može da isplati dugove koji dospevaju već krajem juna. Pregovori su se nastavili među ekspertima juče u Briselu gde su neki grčki pregovarači ostali i biće tamo i dalje do današnjeg sastanka Evrogrupe.

XS
SM
MD
LG