Dostupni linkovi

Savet Evrope zabrinut zbog situacije u Makedoniji


Evropski savet danas je izrazio duboku zabrinutost zbog političke krize u Makedoniji i pozvao sukobljene strane u zemlji da poštuju sporazum postignut 2. juna, kojim je, između ostalog, dogovoreno da se učine napori za postizanje vladavine prava i za dalju posvećenost zemlje evropskim integracijama.

Savet je pozitivno ocenio napore lokalnih lidera i njihov pokušaj da nađu rešenje za aktuelnu političku krizu.

U tom smislu Savet je pozdravio zalaganje evropskog komesara za proširenje EU, Johanesa Hana, koji se 2. juna sastao sa liderima četiri najveće političke partije u Makedoniji.

Makedonski zvaničnici i Han tada su pregovarali o prevazilaženju političke i institucionalne krize u Makedoniji i postignut je dogovor da se u aprilu 2016. godine održe prevremeni parlamentarni izbori.

Taj sporazum je, navodi Evropski savet, značajan korak napred u prevazilaženju insitiucionalne krize u Makedoniji, a njime je, između ostalog, predviđeno da zemlja ostane posvećena evropskim integracijama, koje podrazumevaju i dobre odnose sa susedima.

Savet poziva makedonske zvaničnike da sprovedu sve preporuke Evopske komisije, a to su hitno sprovođenje reformi, obezbeđivanje nezavisnosti sudstva, slobode medija i uslova za demokratske izbore, kao i borba protiv korupcije.

XS
SM
MD
LG