Dostupni linkovi

AP: Ekstremna desnica u usponu u Hrvatskoj


Esktremna desnica je u usponu u Hrvatskoj, dok se razočarenje Evropskom unijom u najmladjoj članici evropskog bloka širi, ocenjuje američka agencija Asošiejted pres.

U tekstu AP podseća da je jedan od najvećih događaja u kalendaru hrvatskog sporta, meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa Italijom, bio obeležen pojavljivanjem nacističke "svastike" na terenu "pred zaprepašćenim pogledom evropskih fudbalskih zvaničnika".

AP navodi da ovo nije jedini incident, ukazujući da su u etnički mešovitim gradovima u istočnoj Hrvatskoj, znakovi pored puta na srpskom ćiriličnom pismu uništeni, a srpske pravoslavne crkve su vandalizovane grafitima sa simbolom 'U', koji predstavlja ustaški režim za vreme Drugog svetskog rata, povezan sa nacističkim.

"Ustaški slogani čuju se na sportskim događajima i rok koncertima", piše AP.

Pojava ovakvih simbola, kako navodi agencija AP, "možda nije iznenađenje u državi koja je tokom Drugog svetskog rata poslala desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma u logore smrti".

Sadašnji lideri balkanske države pozvali su, međutim, na promene u ponašanju nakon globalnih osuda zbog pojavljivanja "svastike" na fudbalskom terenu.

Američka agencija citira izjavu predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da je taj čin naneo "nemerljivu štetu reputaciji hrvatskih građana i njihovoj domovini, širom sveta" i da se stoga Hrvatska mora da stavi "tačku na ovakve stvari".

"Uspon desnice u Hrvatskoj podgrejan je dubokom ekonomskom krizom i gnevom javnosti zbog nemogućnosti vlade koja naginje levici da to reši, čak i pošto je država pre dve godine ušla u EU na neostvarenim snovima o iznenadnom bogatstvu", navodi AP.

Agencija prenosi ocene analitičara da je porast desnice u Hrvatskoj došao na najvišu tačku od devedestih godina prošlog veka.

"Nažalost, ekstremna desnica je vidljivija više nego ikad u proteklih 25 godina u Hrvatskoj", rekao je istoričar Hrvoje Klasić.

Većina hrvatskih zvaničnika ublažava ocene o porastu desnice, navodeći da se radi o predizbornoj kampanji, navodi AP.

"Hrvatsko društvo nije ni bolje ni lošije nego u drugim državama EU. Mi smo u izbornoj godini i neke teme otvaraju oni koji žele da privuku pristalice", rekao je predsednik Sabora Josip Leko.

XS
SM
MD
LG