Dostupni linkovi

Zagrebačka nadbiskupija: Vulin vređa katolike


Zagrebačka nadbiskupija oštro je kritikovala izjavu srpskog ministra Aleksandra Vulina o kardinalu Alojziju Stepincu.

U saopštenju je i izraženo nezadovoljstvo zbog izostanka zvanične reakcije Vlade Hrvatske.

"Izjava o blaženomu Alojziju Stepincu ministra u Vladi Srbije Aleksandra Vulina u Jadovnu za katoličke vernike je vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća, a za svakog istinoljubivog čoveka gaženje istine", navodi se u saopštenju.

Zagrebačka nadbiskupija je istakla da nije vredno pažnje mešanje ministra Vulina u pitanja kanonizacije kardinala Stepinca, ali je "pažnje itekako vredno sasvim neutemeljeno povezivanje Blaženika s ubistvima ljudi i spominjanje njegovog imena u kontekstu stradanja dece u koncentracionim logorima".

U saopštenju se takođe izražava nada da stavove koje je na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jadovno kod Gospića izneo Vulin ne dele ostali učesnici komemoracije, posebno predstavnici verskih zajednica.

Govor u kojem je kardinala Stepinca nazvao "ustaškim vikarom" i indirektno prozvao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog polaganja venaca na Blajburgu u Austriji, izazvao je oštre kritike hrvatskih političara.

Hrvatska predsednica juče je na obeležavanju Dana antifašističke borbe rekla da je Vulin problem premijera Srbije Aleksandra Vučića i da je osnovno kućno vaspitanje da kad dođete u tuđu kuću poštujete njene ukućane.

XS
SM
MD
LG