Dostupni linkovi

Skupština Kosova u petak o Specijalnom sudu


Skupština Kosova u petak će razmatrati ustavne amandmane za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, ali ne i sam Zakon o Specijalnom sudu, rečeno je u utorak nakon sastanka predsedništva Skupštine. Opozicija je bojkotovala sastanak predsedništva.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, rekao je da predsedništvo procesuira materijal koji poseduje, a da se trenutno radi samo o ustavnim amandmanima.

„Vlada Kosova nije prosledila Skupštini zakon. Mi imamo informaciju o jednom potencijalnom nacrtu zakona, ali još uvek nemamo nacrt zakon koji je usvojen u Vladi Kosova“, kazao je on, dodajući da Kosovo mora da očuva partnerstvo sa međunarodnim prijateljima.

„Hodaćemo ponosno bez straha od optužnice. Važno je da državu i suverenitet Republike Kosova niko neće ugroziti. Ali, istovremeno se trebamo spremiti jer ćemo imati poteškoće a sa kojima ćemo se suočiti mi, kao bivši borci za slobodu“, kazao je Veselji.

Opozicija se protivi formiranju Specijalnog suda, a Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje, kazao je u Skupštini da „niko nema pravo, pa ni poslanici, čak ni većina u Skupštini, da pokrene inicijativu da izmeni Ustav, a koji rezultira umanjivanje suvereniteta Kosova“.

Vlada Kosova usvojila je u petak zahtev Ministarstva pravde da Skupštini prosledi Nacrt Zakona o Specijalnim Komorama i o Specijalnom tužiocu, u cilju infornisanja poslanika, kao i Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci za potencijalne optužene u sudskom procesu pred ovim sudom.

Samim slanjem ovog zakona Skupštini "u cilju informisanja poslanika" a ne kao nacrt zakona radi razmatranja, vlada je stvorila nepredvidivu situaciju.

XS
SM
MD
LG